Wespensteek

Wat moet ik doen na de steek van een wesp of bij?

In Nederland worden de meeste steken veroorzaakt door de wesp, de bij en de hommel. De wespensteek komt het meeste voor, omdat wespen soms agressief kunnen reageren. Een steek door een wesp of bij geeft doorgaans een rode, pijnlijke, jeukende zwelling op de plaats van de steek. Normaal gesproken gaat de irritatie snel over. Sommige mensen zijn allergisch voor wespensteken. De pijnlijke, rode zwelling wordt in dat geval steeds groter en houdt langer aan. Andere verschijnselen van een wespensteekallergie zijn opgezwollen lippen en oogleden, uitslag en benauwdheid. Raadpleeg bij deze verschijnselen een arts. Bel direct 112 als iemand (ernstig) benauwd is. Als u gestoken bent kunt u de angel het beste verwijderen door met uw nagel langs de angel te schrapen. Knijp niet in de angel, want zo komt er extra gif vrij. Leg een ijsblokje op de plek van de steek. In uw apotheek zijn gels of crèmes verkrijgbaar die de jeuk verminderen, bijvoorbeeld lidocaïnecrème. Het is handig om dit toe te voegen aan uw reisapotheek. Er zijn speciale tabletten die de klachten van een insectensteek kunnen verminderen. Loradatine en cetirizine zijn hiervoor geschikte middelen. Een bijensteek kunt u deppen emt verdunde ammonia (10%), een wespensteek met azijn of citroensap.

Bijen en wespen kunnen erg agressief worden door plotselinge zwaaibewegingen. Slaan stoort hen in hun vlieggedrag en moedigt hen aan tot steken. Wanneer ze zich bedreigd voelen, scheiden ze stoffen af, die feromonen genoemdw orden. Deze vluchtige stoffen trekken soortgenoten aan en zetten ook hen aan tot steken.

Onderstaande tips kunnen helpen om wespen- of bijensteken te voorkomen:

  • Eet geen (overrijp) fruit, vleeswaren of bier tijdens de picknick en barbeue, dit trekt insecten aan.
  • Doe tijdens een warme dag buiten geen zwaar fysiek werk (in verband met transpiratiegeur, waar insecten op afkomen).
  • Blijf bij het werken in de tuin uit de buurt van bloemrijke planten.
  • Loop niet op blote voeten en draag dichte schoenen: bijen houden van klaver en veel wespen leven op de grond.
  • Gebruik zo min mogelijk geurende deodorant, aftershave, haarlak en zonnecrème.
  • Draag geen zwarte kelding of kleding met een kleurig bloemenpatroon. Beter is het om witte, groene of lichtbruine kleding te dragen, dat trekt minder insecten aan.
  • Drink niet direct uit een blikje, maar gebruik een rietje: er kan een insect op de rand van het blikje zitten.
  • Zorg dat buitenspelende kinderen geen plakkerige handen en monden hebben.