Spinnen

Heel veel mensen, vooral van het vrouwelijke geslacht, zijn bang voor spinnen. Hieronder een uitleg waarom je de spinnenpopulatie in huis nooit volledig kan uitroeien en hoe je de akeligste exemplaren buiten kan plaatsen, zonder in de buurt van de beestjes te moeten komen.

Aantal spinnen in huis
Gemiddeld bevat een hygiënisch huis 1500 spinnen. Vooral in juni en september tref je de meeste spinnen aan in huis. Het najaar vormt daarbij het toppunt: de volwassen geworden mannetjes gaan dan op zoek naar de vrouwtjes om te paren. Geen wonder dat de spinnen in die periode uit hun schuilplaatsen komen en door je huis paraderen.

Nog meer cijfers? Krijg alvast de kriebels, want een Engelse studie telde 130,8 spinnen per m² weiland, oftewel meer dan 130 miljoen per km²!

Enkele mythes over spinnen
Bang zijn voor spinnen is eigenlijk niet nodig. Je hoort wel eens verschrikkelijke verhalen over spinnen. Welke foutieve mythes doen er over spinnen de ronde?

 • Spinnen kunnen je bijten en eitjes onder je huis leggen. Na een tijdje barst de gezwollen plek open en springen er allemaal nieuwe spinnetjes uit.
 • Sommige mensen verwijderen de topjes van een banaan, omdat spinnen er eitjes in zouden leggen.
 • Spinnen verhuizen in de herfst van tuin naar huis.

Wees gerust, huisspinnen steken niet. Alleen kruisspinnen in de tuin willen wel eens steken, maar dat is dan volstrekt ongevaarlijk.

Schuilplaatsen van spinnen binnenshuis
Waar verschuilen die beestjes zich binnen dan? Tja, overal eigenlijk…

 • Op zolder
 • In de kelder
 • Achter valse plafonds
 • Achter plinten
 • Holle ruimtes in huis
 • In afvoerbuizen
 • Achter het fornuis in de keuken…

Niet alle spinnen houden van hetzelfde klimaat: de ene gaat voor een droge zolder, de andere voor een vochtige kelder. Waar insecten zijn, zitten spinnen, want dat zijn hun prooidieren. Insecten vindt je vooral op die plaatsen in huis waar je niet zo vaak komt: zolder en kelder dus. Insecten komen verder af op afval en etensresten. Achter het fornuis willen wel eens etensresten vallen, die insecten lokken. Ook op en rond de vuilniszakken tref je er veel aan.

Spinnen uitroeien of inperken?
De spinnen in je huis uitroeien is onbegonnen werk. Het zijn er nu eenmaal zoveel dat geregeld een spin doden of uit huis verwijderen, niet helpt om de hele spinnenpopulatie uit te roeien.
Je kan hun natuurlijk binnen de perken proberen te houden, maar ook dat is vechten tegen de bierkaai. Bedenk dat minder spinnen in huis meer voedsel ter beschikking hebben, waardoor ze meer eieren leggen en meer babyspinnetjes krijgen.

Soms zegt men dat spinnenwebben stuk maken helpt om spinnen te verjagen. Dat klopt eigenlijk niet, want spinnen denken niet logisch na. Ze proberen in eerste instantie gewoon op dezelfde plaats het web opnieuw op te bouwen. Na verloop van tijd verhuizen spinnen weliswaar van hun web, maar ze zullen daarbij wel binnenshuis blijven.

Natuurlijke vijanden van de spin
De spin heeft heel wat vijanden, buiten én binnenhuis:

 • Vogels (deze ontbreken vaak in nieuwbouwwijken)
 • Wespen (last van wespen? : www.degrootongediertebestrijding.nl)
 • Sluipwespen (Zij verdoven spinnen, leggen er dan eitjes in, die vervolgens uitkomen en waarbij de larven de spin opeten)
 • Bidsprinkhanen
 • Andere spinnen waaronder de huistrilspinnen Pholcus Phalangioides, Mimetidae en Ero
 • Mens (vooral via de landbouw vanwege machines en gifstoffen)

Spinnen diervriendelijk vangen
Je kan een spin natuurlijk dood maken, maar diervriendelijker zijn manieren waarbij je de spin vangt en buiten weer vrij laat:

Spinnen diervriendelijk weren
Ons product Antispin, is een niet giftige vloeistof op basis van algen en kruiden en is 100% biologisch afbreekbaar. Je kan het dus zonder problemen binnen en buiten gebruiken. Spinnen en insecten zullen gedurende een lange tijd wegblijven op plaatsen die met ons product behandeld zijn. Het voor spinnen irritante, dunne, transparante waslaagje dat vervolgens achterblijft, zorgt ervoor dat webben en nesten zich niet kunnen vasthechten en dat de spin vertrekt en wegblijft.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *